Spre finalul anului 2020 acceptam să devin administrator al județului Timiș. Cu un bagaj solid de cunoștințe și experiență în administrația publică locală, am pornit pe acest nou drum cu încredere. Am știut de la bun început că implicarea mea în acest domeniu era mult mai mult decât o carieră, era șansa de a face o schimbare reală, de a contribui la binele comunității mele și de a lăsa în urmă ceva pozitiv. Rezultatele au fost vizibile și am reușit să pun o piatră de temelie la reformarea sistemului public, acest lucru devenind vizibil la nivel național. Cu bucurie am primit distincția „Administrator public al anului 2022”, titlu care încununează performanțele echipelor din Consiliul Județean Timiș pe care le-am coordonat.
700 de administratori publici din România, perseverenți și care au dovedit rezultate remarcabile în comunitățile din care fac parte au fost monitorizați de către Asociația Administratorilor Publici din România. În luna mai a anului 2023 am aflat că, dintre toți acești oameni valoroși, eu sunt cel care a fost distins cu titlul de „Administrator public al anului 2022”. A primi acest titlu a fost o adevărată împlinire, care mi-a întărit încă o dată convingerea că am reușit, alături de colegii mei, să adăugăm un plus de valoare vieții timișenilor. Iar acest lucru a fost posibil doar prin eforturi susținute și muncind cot la cot – de multe ori până noaptea târziu – pentru ca proiectele începute sa fie finalizate la timp și calitativ.
În contextul în care încrederea cetățenilor în persoanele ce lucrează în administrație este foarte scăzută, ne-am propus să nu înregistrăm eșecuri și am reușit acest deziderat, pentru că ne doream ca cetățenii să realizeze că se poate performa în sectorul public, că CJT deține un aparat administrativ profesionist. Am dorit ca cetățenii să realizeze că știm să atragem fonduri nerambursabile și să implementăm proiecte. Nu a fost ușor, dar nu ne-am dat bătuți în ciuda tuturor provocărilor apărute inevitabil din strădaniile de a reforma sistemul și din relația cu mediul politic.
Funcția de administrator al județului m-a poziționat în centrul majorității acțiunilor deprinse pentru implementarea diverselor proiecte. Coordonam direct echipele din CJT și purtam discuții de mijlocire cu primăriile din județ sau firmele contractate pentru implementarea inițiativelor. Toate acestea m-au determinat să mă comport adaptat, tratând diferit fiecare situație: uneori ferm, dar motivațional, alteori distant, dar diplomat, însă totdeauna suportiv, cu convingerea că un manager trebuie să producă rezultate bune în orice context dat. Împreună cu oamenii alături de care am lucrat, colegi sau colaboratori, am impus repere de moralitate, am stabilit reglementări clare pentru eficientizarea activității și creșterea probabilității de succes, am încurajat inițiativa, am promovat stabilitatea și principiul țintelor atinse, urmărind în permanență ca parcursul nostru profesional să întărească încrederea în instituție și în profesioniștii din administrația publică.
Recunosc că am fost surprins în momentul în care reprezentanții AAPRO m-au anunțat că voi primi acest titlu atât de important, mai ales că alegerea a fost făcută la nivel național, însă știu cât de greu a fost să ajung aici. Acest premiu reprezintă o validare a eforturilor depuse. În Este un semn că eforturile au fost văzute și apreciate, ceea ce mă determină să performez la fel și pe viitor – eficient, cu determinare și pasiune, mereu în slujba cetățeanului.
Ca un scurt rezumat al activității de administrator public, menționez că am reușit finalizarea cu succes a 8 proiecte în valoare de 125 milioane lei: extindere și modernizare UPU, modernizare DJ693, modernizare DJ593, construire punct muzeal sanctuar neolitic Parța, reabilitare canal Bega, elaborare strategie județeană de dezvoltare, dotare anti-covid a centrelor DGASPC și a școlilor speciale (ambele contractate în 2021 și 2022). De asemenea, am gestionat 12 proiecte, aflate deja în derulare, în valoare de 277 milioane lei, majoritatea urmând a se finaliza în anul 2023: construire maternitate nouă, reabilitare conac Mocioni (contract 2021), elaborare documentație tehnică pentru un nou racord la autostrada A1 (contract 2021), implementare platformă digitală interoperabilă (contract 2022), reabilitări și construire centre / case / clădiri pentru DGASPC și școlile speciale, modernizare 2 drumuri județe majore, planuri pentru tranziție la energie verde (contract 2022). În plus, alte 10 proiecte noi au fost contractate și demarate în anii 2022-2023, în valoare de 260 milioane lei nerambursabili pentru Timiș și 640 milioane lei nerambursabili pentru parteneri: restaurare parțială a Castelului Huniade – PNRR, renovare energetică moderată corpuri imobile, 470 km piste de biciclete, de asemenea alte cereri de finanțare pentru obiective adiționale fiind deja depuse sau în pregătire.
Mai jos țin țin să afișez raportul meu de activitate pentru perioada Nov 2020 – Mai 2023, postat public și necontestat de nimeni, care în fapt a stat la baza recunoașterii profesionale acordate de AAPRO.
RAPORT DE ACTIVITATE, NOV 2020 – MAI 2023
ADMINISTRATORUL PUBLIC AL JUDEȚULUI TIMIȘ
Notă: Rezultatele prezentului raport sunt verificabile și cuantificabile în integralitate, ele fiind detaliate în dările de seamă regulate pe care le-am postat de-a lungul timpului (un exemplu fiind această postare). În cele ce urmează, am punctat în special rezultatele concrete, fără să menționez de asemenea abordările adoptate, provocările și greutățile ce le-am întâmpinat, specifice administrației publice din România.