Din câte știu, spitalele din Timișoara au implementat în foarte mică măsură sau deloc platforme de tipul e-sănătate. Și aceasta chiar dacă suntem în secolul XXI, iar aceste soluții se folosesc peste tot în lume.
Corectați-mă, dacă greșesc. Nu mă refer aici la informațiile și serviciile ce sunt asociate cardului național de sănătate.
Soluțiile e-sănătate pot fi implementate de către administrația publică locală, în colaborare cu Ministerul Sănătății și respectând reglementările Uniunii Europene (ex. GDPR). Sunt convins că cheltuielile nu ar fi prea mari.
Mă refer la posibilitatea cetățenilor cu probleme de sănătate de a face rezervări online, de a schimba în mod securizat mesaje și documente cu medicii specializați / alocați, de a-și crea propria listă digitală de acțiuni medicale ce trebuie parcurse (listă supravegheată inclusiv de medici – în unele cazuri), de a plăti electronic, de a solicita ajutor pe tabletă când se află în paturile de spital (ex. pături, apă, sprijin pentru deplasare). De adăugat este că toate aceste facilități digitale (preferabil inteligente, adică pe un palier superior de funcționare) pot să fie susținute inclusiv cu dispozitive fizice de monitorizare și intervenție la distanță, ex. brățări cu senzori și actuatoare.
Iată aici câteva clipuri edificatoare: